Beslenme

Çocuklarımıza her bir öğünde mutfağımızda taze taze pişen; doğal, paketlenmemiş, işlenmemiş ve sağlıklı gıdalar sunuyoruz. Çocuklarda yetersiz beslenme ve sonuçlarının önemini göz önünde bulundurarak; Çocuk Kalbi Anaokulu olarak “beslenme” standartlarımızın yüksek olması için çocuklarımıza her bir öğünde mutfağımızda taze taze pişen; doğal, paketlenmemiş, işlenmemiş ve sağlıklı gıdalar sunuyoruz.

Çiğ sütü kaynatıyor; yoğurdu mayalıyoruz. Gazlı içecekleri de şeker oranı yüksek hazır meyve sularını da mutfağımıza sokmuyoruz. Şeker oranı düşük komposto, limonata, taze sıkılmış meyve suları ve bitki çayları gibi içeceklerle çocuklarımızın kilo kontrollerine katkıda bulunuyoruz.

Her ne kadar çocuklarımız “abur cubur” olarak tanımladığımız paketlenmiş yiyecekleri sevseler de kendilerine hem lezzetli hem de sağlıklı alternatifler sunuyoruz. Ketçap, mayonez, hazır çorbalar, cipsler, hazır bisküviler gibi çocuklarımızın sağlığını olumsuz yönde etkileyen ve kan değerlerini yükselten yiyecekleri kullanmıyoruz. Aynı şekilde protein kaynaklarını seçerken de titiz davranıyoruz.

Beslenmenin en önemli unsurlarından biri olan su tüketimi konusunda da hassasiyetimizi devam ettiriyoruz.

2024 Haziran Yemek Listesi İçin Tıkla.

Sabah kahvaltı yapacak çocuklarımızın en geç 09:30’da okulda olması gerekmektedir. Bunun toleransı 15 dakika olmakta, 09:45 sonrası kahvaltı servisi yapılmamaktadır. Sabah gelen çocuk grubunun kahvaltı saatini kaçırdı ise, diğer grup ile kahvaltı etmekte, o grubun lideri çocuğa eşlik ederek kahvaltı sürecini, çocuğun grup liderine iletmektedir.

Okulumuzda katkı maddeli hiçbir gıda kullanılmamakta, sebze-meyve ve kuru gıdada izlenebilir tarım ürünleri tercih edilmektedir. Uygun meyve, sebze mevsiminde dondurulmaktadır. Reçel, zeytin, nane, gelincik/meyve şurubu, turşu gibi yiyecekler mevsiminde okulumuz mutfağında yapılmaktadır. Portakal suyu (ki yarım çay bardağından fazlası diyetisyenimiz tarafından önerilmemektedir), gözleme,tost gibi ürünlerin hazırlığı toplu yemek alanımıza uygun olmadığından menüde az yer almakta, kek benzeri ürünler kuru meyvelerle hazırlanmakta, şekerli gıda nadiren çıkmaktadır.

Çocukların yediği/yemediği menüler tespit edilerek ve kayıt altına alınarak takip edilmekte, ertesi ay ve/veya yıl menü buna göre revize edilmektedir.

Büyüme gelişme çağında olan çocuklarda yemeklerden yarım ile bir saat öncesi ve yemeklerden yarım ile bir saat sonrası aralıklarda oda sıcaklığında su içmek en doğrusu olduğundan, suyu yemek saatlerinde değil, gün boyu belirli aralıklarla sakince içmeleri teşvik edilmekte, özellikle yemek öncesi tıkanmamaları için su servis edilmemektedir.

Porsiyonlama; evrensel-bilimsel gerçeklere göre gıda rasyonuna uygun yapılmaktadır. yemek salonuna tüm gruplar ayrı zamanlarda sırayla yemeğe geçmekte ve ikinci yemek için, ilk yemeğin bitmesi beklenmektedir. İlk yemek kıtırlı ya da menüye göre ekmek tüketilmesi gereken bir yemek ise ekmek servis edilmekte, aksi durumda edilmemektedir.

Çocukların ilk yemeği istememesi halinde, 3 kaşık kuralı ile mutlaka tatması sağlanmakta, ardından tüm grupla birlikte ikinci yemeğe geçilmekte, tabağın bitmesinin ardından istediği seçenek bir kez daha servis edilmektedir. Su yemekten önce çocuklar istemedikçe verilmemektedir. Yemek konusunda; velinin özel isteği yok ise zorlama yapılmamaktadır. Okulda servis miktarları şöyledir;

  • Süt, Ayran: 200 ml (dökülme ihtimaline karşı yarım bardak şeklinde servis edilir)
  • Kefir: 3 yaş üstü 100 ml
  • Yoğurt: 100 gram (tepeleme 2 çorba kaşığı)
  • Kırmızı Et: 20 gram
  • Küçük top köfte: 6-8 köfte
  • Kurubaklagil: 8 çorba kaşığı
  • Çorba: 1,5 kepçe
  • Pilav/ Makarna: 3 yaş 6 çorba kaşığı, 4-6 yaş 8 çorba kaşığı
  • Dolma: 1-3 yaş 1 adet, 4-6 yaş 2 adet (büyüklüğüne göre de değişebilir)
  • Kuru Dolma: 3 yaş 2 adet, 4-6 yaş 3 adet (büyüklüğüne göre de değişebilir)
  • Yaprak Sarması: 3 yaş için 4-7 adet, 4-6 yaş 8-10 adet
  • Lahana Sarması: 3 yaş için 2-3 adet, 4-6 yaş 3-5 adet
  • Sebze Yemeği: 3 yaş 3-4 çorba kaşığı, 4 yaş üzeri 4-6 kaşık
  • Tepsi Böreği: Avuç içi büyüklüğünde 1 kare dilim (ikinci istendiğinde yarısı kadar)
  • Sarma Börek: 2 adet
  • Kek: Avuç içi büyüklüğünde 1 kare dilim (ikinci istendiğinde yarısı kadar) ya da kekin tipine göre 1.5 parmak kalınlığında 1 dilim
  • Pankek: 2 adet
  • Krep: Küçükse 2, büyükse 1 adet
  • Su Miktarı: 10 yaşa kadar enerji ihtiyacı başına 1 ml. Örneğin 5 yaşın günlük enerji ihtiyacı 1500 kalori; su ihtiyacı 1500 ml’dir.
  • Sıcak Kanepe/ Tahin Pekmezli Ekmek/ Yumurtalı Ekmek: 1 dilim, 5-6 yaş maksimum 50 gram
  •  

Doğum Günü Çemberi

Alışılagelmişin dışında kutlanan doğum günü sisteminde çocuklar için abartılı kutlamalar yoktur.
Doğum günü çemberinde çocukların dikkati Dünya ile Güneş arasında ki ilişkiye çekilmektedir.
Dünya’nın hem kendi hem de Güneş etrafında dönerek bir yılı tamamlaması anlatılarak, çocuğun doğumdan itibaren oluşan yaşam öyküsünden bahsedilir.

Evden getirdiği bebeklik fotoğrafları, kıyafetleri aracılığı ile gelişim evreleri incelenir.
Kutlama sırasında ortada bir güneş, güneşin üzerinde bir mum, güneşin etrafında 12 ay isimleri yer alır.
Çocuğun elinde bir dünya bulunur. Her turunu öğretmen yönergesi ile tamamlar.
Turunu tamamlayıp mumunu üfler ve doğum günü şarkısı eşliğinde süreç keyifle devam eder.

Doğum günü çemberi, çocuğa kendisinin hem değerli olduğunu hissettir hem de yaşamına dair farkındalıkların olduğuna dikkat çekmesinde yardımcı olur.
Gösterişten uzak bir pasta okul yemekhanemizde ikindi kahvaltısı saatinde ağızlarını tatlandırarak yeni yaşına arkadaşları ile mutlu bir adım atmış olur.